Meet Tove Styrke, Sweden's Latest Musical Talent to Storm the States

 
 

405tv Interview: Tove Styrke x Way Out West

The 405 recently spent a few days in Gothenburg for Way Out West Festival 2015, and quite frankly had a marvellous time - see our Photo Essay from the experience here.

While in Sweden's second city we had a chat with the very charming Tove Styrke about all things Way Out West and Gothenburg, and also the concept of "ugly dancing". Watch our video with the popstar below.

Tove's second album Kiddo is out now via RCA/Sony, an album that should be soundtracking your summer if it is not doing so already. Be sure to catch her on a UK tour here this autumn.

Dagens bild

 

P3spanderer / Tove Styrke - Ego

 

Eskilstuna parkfestival

 
 
Jag hittade inga bilder från festivalen, så kommentera gärna om ni har hittat bilder från uppträdandet. 

Ny artikel om Tove

Klicka här för att läsa artikeln.
 

Intervju med Tove för gp.se

 

Tove Styrkes svaga punkt är den enkla popen. Efter sommarens släpp av albumet Kiddo följer hon upp med en cover på Britneys 90-talshit Baby one more time.

- Hon är representativ för popstjärnan, säger 22-åringen. 

- Kommersiell pop är en av musikgenrerna jag är svag för, även om jag också gillar Bob Dylan och Björk. Baby one more time representerar Max Martin-soundet i början av 00-talet. Den där MTV-musiken är min svaga punkt. Britney har ju varit närvarande i hela ens liv, säger Way out West-aktuella Tove Styrke och fortsätter prata om Britneys ”extremt tråkiga” Instagram-konto. 

Hon kallar henne den ”ultimata” popstjärnan, inte nödvändigtvis ur en kvalitativ synpunkt, men den som varit med om allt. Vi pratar vidare om en popstjärnas förfall och kommer in på Amy, den färska dokumentären som skildrar den avlidna stjärnan Amy Winehouse 27 år långa liv.

- Det är omänskligt hur hårt folk kan gå på en människa som mår dåligt. Filmen är genialisk. Att de visar paparazzimaterial får en att känna sig som ett as, som konsumerat allt. De riktar strålkastaren tillbaka mot tittaren och därför är dokumentären så stark. Det var som tragiskt var inte bara hennes förfall, men också att processen sågs som underhållning, säger hon.

 

Tove Styrke kom till en vändpunkt i slutet av tonåren. Alla ville ha en bit av nykomlingen. Hon var tvungen att sätta punkt och flytten gick hem till Umeå.

- Jag var tvungen att utforska musik för min egen skulle utan press på att saker skulle sälja. Jag kanske inte ens hade gjort en till skiva om det inte vore för den pausen. Jag var vilsen och fortsatte utan plan, bara för att det gick. Det tuffade bara på, säger hon.

På måndag kväll börjar en ny säsong av TV4:s Idol, talangjakten som Tove Styrke slog igenom i år 2009. Hennes tips till deltagarna är att tänka över valet tio gånger om.

- Plötsligt var jag bland de tio sista och tänkte: oj, vill jag verkligen det här? Men jag var rädd att gå miste om någonting och alldeles för nyfiken för att inte prova och se vad som skulle hända, säger hon.

 

På albumet Kiddo gör Tove Styrke upp med ordet, som enligt henne har en negativ laddning.

- Jag har en hatkärlek till ordet. Jag har fått det slängt på mig många gånger, för att markera att jag är yngre och inte lika erfaren. Det är roligt att använda ordet kiddo på ett sätt som behagar mig, säger hon och kommentarer de faktum att albumet kallats för en ”feministisk uppgörelse”:

- Det gör mig glad. För mig, som ung tjej, upplever jag ofta att jag måste jobba hårdare för att bli tagen på allvar. Jag måste argumentera mig blodig, till skillnad från en manlig artist i samma situation. Jag kan bli barnsligt arg på alla orättvisor. Men ofta är det början på en låt, säger Tove Styrke. 

 

FAKTA: Tove Styrke

Uppväxt: Umeå.

Bor: Hägersten, Stockholm.

Karriär: Slog igenom i TV4:s musikprogram Idol år 2009, där hon hamnade på en tredjeplats. Året därpå släpptes hennes första singel ”Million pieces” och senare debutalbumet Tove Styrke. Plattan sålde platina och hon vann kategorin Årets nykomling på P3 Guld 2011. I juni i år släpptes albumet Kiddo, producerat av Johan T Karlsson, alias Familjen.

Aktuell: Spelade på Bananpiren under den sista nattens Stay out West.

Missar inte på Way out West: Jag såg The Julie Ruin i fredags. Jag gillar Kathlen Hanna och tycker nästan att mellansnacket är bättre än musiken. Hon är otroligt fascinerande, ett stort kraftpaket. Jag är ledsen att jag missade Florence & the Machine, men jag var verkligen under ytan med min förkylning.

Lyssnar på just nu: Jag lyssnade nyligen igenom en liveskiva med Ane Brun och återupptäckte henne. Hon är riktigt cool. Ett tips är låten I’m still here som hon släppt tillsammans med Hortlax Cobra.

Intervju med Tove

 

Tove Styrke - ... Baby One More Time (cover)

 
Klicka här för att läsa en recension om covern. 

Angående det dåliga bloggandet

Jag har varit utomlands, så har inte haftt tid till att blogga. Men nu är jag tillbaka så ska upptradera det jag har missat.